Bygger och utvecklar roddbåtar för sport, motion och långfärd

Oskar Kihlborg - Rodd från Sverige till Finland i en Vagabond 4,7

OskarKihlborg00

RODD I FORSKNINGENS TJÄNST

Vi har lånat ut vår Vagabond 4,7 roddbåt till äventyraren och fotografen Oskar Kihlborg som har rott från Stockholm till Åbo. Oskar är numera känd som seglingsfotograf men vi mins honom även som en av dem första Svenskarna som besteg Everest i 1990.

 

Enligt Oskar säger forskare vid Stockholms universitet att det finns bättre information om hur ytan på Mars ser ut än Östersjöns botten!! Han har rott den 175 sjömil långa färden för att uppmärksamma att Sverige inte har ett modernt forskningsfartyg i Östersjön. Samtidigt har han passat på att göra observationer åt forskare vid Stockholms universitet. 

Oskar Kihlborg 01

Vi var på Kastellholmen när Oskar lämnade kajen vid Briggen Tre Kronor i en ”lätt nedlastad” VagaBond 4,7 roddbåt. Det var stor uppmärksamhet från media med flera TV kanaler och tidningar på kajen.

Jag hoppas att Oskar genom rodden och all exponering i media fick uppmärksamhet om prioriteringen av bättre kunskap om Östersjön samt att ett forskningsfartyg är oumbärligt i processen för att rädda Östersjön.

Oskar Kihlborg 02

Det var mycket kul att se en ”Svensk bergbestigare” i en roddbåt och härligt att se hur effektivt han hade planerat resan. Bra tidsmarginaler och ambitioner som var realistiska och genomförbara. Packningen omfattade mycket säkerhetsutrustning och var enligt min mening ganska lätt. Precis som det ska vara när man själv måste forsla fram varje kilo i ur och skur eller medvind och motvind...

Oskar rodde via Söderarm, Lågskär och Kumlinge till Åbo. Han hadde medvind nästan hela vägen - På Ålands hav hade han en toppnotering på 8,1 knops fart när han fick skjuts av en våg.

På Lågskär stannade Oskar i två dygn i väntan på bra väder. På Kumlinge blev han inblåst igen när väderrapporter varnade för 25 m/s vindar och nästan fyra meters vågor på Östersjön. Längsta rodd dagen var när han rodde en 13 timmars sträcka över från Åland.

 

Oskar Kihlborg 03

".– Rodden har varit fantastisk med mycket medvind och framför allt lätta vindar. Visst har jag lite blåsor i händerna men det här sättet att färdas på är fantastiskt, bättre än paddling. Man är lika tyst men otroligt mycket mer effektiv eftersom man kan använda hela kroppen..."

Oskar kom till Åbo med mycket bra tidsmarginal.

Gustav Morin på Hamnen.se har följd resan med intervjuar och video:
Se filmen om Oskar när han lämna Stockholm
Äventyrare Oskar Kihlborg ro till Finland för att rädda Östersjön
Snabbrodd och 12 huggormar - Resan till Finland förtsätter
Kihlborg klarade rodden till Åbo - ser fram emot nästa äventyr

Grattis Oskar och tack för din insatts för att rädda Östersjön!!!  

Oskar Kihlborg 04