Bygger och utvecklar roddbåtar för sport, motion och långfärd

Rodd för träning och välmående

Row Vagabond

Som träningsform är rodd ganska svårslagen - du tränar hela kroppen med minimal belastning på lederna. Du tränar både styrka och kondition på samma gång och som grädde på moset finns det en viktig mental komponent i rodden.

De flesta gym har en eller flera roddmaskiner, och du har säkert provat dessa någon gång. Många använder roddmaskinen i uppvärmningssyfte och till det fungerar roddmaskinen ypperligt eftersom du aktiverar hela kroppen och får upp pulsen. Men det är bara att skrapa på ytan.

Att ro en modern roddbåt med rullsäte, sk slejd, skiljer sig från att ro en båt med fast säte på en uppenbar punkt. Sätet glider på skenor i båtens längdriktning vilket gör att du använder hela kroppen för att driva båden framåt. Fördelarna med detta är flera. Dels blir du starkare när du kan använda fler muskelgrupper och dels är det skonsamt eftersom du behåller en ergonomisk position genom hela rörelsen.

Tekniken är lätt att lära sig och även om du aldrig har rott tidigare så kan du lära dig grunderna på en förmiddag.

En roddbåt är nästan som ett komplett gym. Men med bättre utsikt och luftkvalitet.

När du ror så bearbetar du i princip hela kroppen; både uppenbara muskler som överarmar och axlar, men också mindre uppenbara som ben, bål och sätesmuskler. En stor fördel med rodden är att den bygger på en flytande rörelse som är skonsam för kroppen och utgör minimal påfrestning på lederna.

Rodd är också ett bra sätt att bygga muskelmassa. Och du gör det för flera muskelgrupper samtidigt. Det faktum att du aktiverar så många muskelgrupper innebär samtidigt att du effektivt förbränner kalorier när du ror, och ju mer muskelmassa du bygger upp, desto mer förbränner du under dina pass.

Genom att variera din träning med både långpass och intervallpass bygger du både styrka och uthållighet samtidigt som det ger en utmärkt kardio-träning, vilket är centralt din prestationsförmåga här och nu men också för din långsiktiga hälsa.

Vintertid kan du med fördel hålla rodden igång genom att använda roddmaskinerna på ditt lokala gym, men när vädret tillåter så finns det få saker som slår rodd på öppet vatten. Den mentala aspekten av att ro går inte att överdriva, den är minst lika viktig som den fysiska.

Rodden kan också vara en social aktivitet. Du kan välja en båt som går att förse med dubbla riggers eller ro tillsammans med andra i en klubb eller tillsammans med vänner under mer informella omständigheter. Men det kan också vara en aktivitet där du kan koppla bort omvärlden och helt gå in in dig själv och båtens rörelser genom vattnet.

Men roddbåten är inte bara en fantastisk träningsmaskin, det är också ett sätt att upptäcka och uppleva nya platser och välkända omgivningar.