Bygger och utvecklar roddbåtar för sport, motion och långfärd

Om oss

Historia

Row Generation började som ett familjeföretag grundad av Wim och Tove Kotzé.
Wim kom till Sverige från Pretoria, Sydafrika i mitten av 80-talet och har alltid haft nära till vattnet, både bildligt och bokstavligt, där segling och surfing har haft en stor plats.

Tove kommer från Meløy i Nord-Norge och är uppväxt i en miljö där roddbåten har haft en central roll där hennes förfäder rodde till Lofoten, en rodd som tog två veckor i vardera riktning, för att dra in den årliga fångsten.

Row Generation började med ett skadat knä under en skidresa i de franska alperna. Räddningen blev rehab i en roddmaskin. Men att ro i en roddmaskin är mentalt väldigt enahanda. Detta i kombination med ett genuint intresse för båtar och vattenaktiviteter ledde till att idén om Row föddes.

Början (från Tove & Wim)

De första åren arbetade vi som återförsäljare för olika motionsroddbåtar från internationella tillverkare. Att importera dessa var både krångligt och kostsamt, och båtarna var inte heller helt anpassade till våra skandinaviska förhållanden och behov. I bakhuvudet fanns tankar på att utveckla en egen båt. När vi träffade båtdesignern Hans Friedel föll så bitarna på plats. Hans hade lång erfarenhet av att rita och utveckla kajaker och andra mindre båtar och kunde direkt omsätta våra tankar och erfarenheter i den båt som vi så småningom lanserade som Explorer 4,6Prototypen leverades direkt till Allt för Sjön, i Älvsjö mars 2005, och vi hann inte ens prova den innan mässan öppnade. Det första vi gjorde efter mässan var att sjösätta båten bland isflaken i Vasahamnen i Stockholm. Wim var först ut och utbrast nästan genast.
-Vilket drag och vilket glid!
Det var direkt uppenbart att båten överträffade våra förväntningar och känslan av den där första provturen glömmer vi aldrig.

En modell blev snart tre och våren 2009 lanserade vi Vagabond 4,7. Jungfruresan gick från Västervik till Visby där Natasha och Tove rodde varsin båt. Rodden tog 32 timmar och bjöd på alla väderslag och vindriktningar. [[] https://www.rowgeneration.se/aventyrsrodd/ro-till-gotland ] I februari 2014 lanserade vi Row Scull på båtmässan i Göteborg. De tre modellerna har olika användningsområden men bygger på samma skrov och har samma karaktär i vattnet.

Från 2003 till 2022 har vi haft showroom och butik vid Järva Krog. I 2023, Row Generation flyttade med nya ägare till Norrköping.

Vår filosofi

Vi använder själva båtarna regelbundet och under väldigt varierande förhållanden. Genom åren har vi lärt oss vad som krävs av en roddbåt. Den ska inte bara prestera bra i Skandinaviska förhållanden utan också vara rolig och behaglig att använda. Att optimera en båt efter antingen prestanda eller glädje är lätt, men att hitta balansen där emellan är mycket svårare. Efter 15 års utveckling tycker vi att vi har kommit ganska nära. När vi pratar med våra kunder så håller de flesta med om detta. Läs mer om vad de säger här.

Design

Efter att ha använt ett stort antal modeller från internationella tillverkare hade vi skaffat oss en god uppfattning om vad som kunde bli bättre ur ett skandinaviskt perspektiv. Dessa insikter tillsammans med Hans Friedels erfarenhet ledde fram till dagens båtar. Vi ville erbjuda en modern båt med klassiska linjer och fin karaktär. Den skulle gå torr även i krabb sjö, vara lätt att manövrera men ändå kursstabil och inte minst skulle den vara tålig.

Produktionen

Efter att ha haft produktionen på ett flertal ställen i Sverige, flyttade vi all produktion till Polen 2018. Anledningen till flytten var att vi behövde ett varv som både kunde bygga båtar av högsta kvalitet samt garantera produktion och leverans. Båda sakerna kan utgöra en rejäl utmaning när man är en förhållandevis liten aktör. I våra diskussioner med andra producenter och leverantörer i Sverige och internationellt, dök ett polskt varv ganska tidigt upp som en potentiell partner. Markos heter varvet och de har lång erfarenhet av att bygga både segel- och motorbåtar samt båtar för kommersiellt bruk. Här får vi tillgång till den senaste produktionstekniken och en väl utbyggd logistik. Tillsammans med Markos har vi tagit fram nya pluggar och formar till uppdateringarna som lanserades inför 2021.

Vi som jobbar här

I December 2022 Jonny Karlsson & Tim Robertson tog över Row Generation och flyttade företaget från Solna till Norrköping.

Jonny Karlsson är född, uppvuxen, och nu boendes i Norrköpingsområdet. Efter några års letande så kom nu äntligen önskeförutsättningarna för att ta steget till att bli egenföretagare. Tilltalande produkt med en fantastisk tillkomsthistoria och en marknad som jag känner mig hemma i. Jag har ingen direkt erfarenhet av roddbåtar. När jag studerade i Australien så testade jag på tävlingsroddbåt men annars har jag bara, som troligtvis många andra, rott gamla ekor. Jag hoppas vi kan driva Rowgeneration vidare i samma anda som Wim och Tove och även hitta vårt sätt att utveckla verksamheten. Jag ser fram emot att träffa er eller höra från er framöver för att prata om era erfarenheter och roliga händelser ni varit med om när ni varit ute med era roddbåtar.

Tim Robertson växte upp i Wellington, Nya Zeeland och flyttade till Europa 2015. Nya Zeeland, med sina 15 000 km vackra kustlinje var vattensporter en stor del av min barndom. Jag älskar att tillbringa min fritid i Arkösund och utforska vackra St. Anna Skärgård med roddbåt eller kajak